• “Az összevisszaságban találd meg az egyszerűséget, a hangzavarban a harmóniát. A nehézségek közt mindig ott van a lehetőség.”

    Albert Einstein

Személyes életvezetési tanácsadás / Coaching


Nem látja a kiutat? Úgy érzi összecsapnak a hullámok a feje fölött?

Ha úgy érzi, elakadt élete valamely területén, jó lenne közösen átgondolni, megoldást találni, keressen bátran! Jelentkezhet E-mailben, vagy telefonon is.

Lila orchidea.


A tanácsadás kifejezés félrevezető lehet, mivel a pszichológus nem ad konkrét tanácsot. Ennek az a legfőbb oka, hogy a pszichológus egyenrangú félként tekint a hozzá forduló emberre és tisztában van azzal, hogy mindenkiben ott van az a belső bölcsesség, amely megadhatja a választ, csak segíteni kell felszínre hozni.

A saját megoldás megkeresése az, ami változást hozhat.  A pszichológus egy eszköz ezen az úton. A pszichológus nem hozhat döntést senki helyett. A pszichológussal folytatott segítő beszélgetés néhány alkalmas, semmiképpen sem tart több évig.

„…Csak én tudom magam úgy megváltoztatni, hogy ne érjen az a veszteség, amely sokkalta nagyobb, mint a változás által elérhető jó. Ez talán a lényege annak, amit szabadságnak hívnak.” – Hamvas Béla

A segítő beszélgetés során fontosnak tartom a rendszerszemléletet, valamint a jelen helyzet átélése, megértése mellett a megoldásközpontú megközelítést.

A megoldásközpontú terápia modellje Steve de Shazer és Insoo Kim Berg úttörő munkája során jött létre. Családterápiás munkájuk során rájöttek, a hozzájuk forduló családoknak arra van szükségük, hogy elkezdjenek a nehézségekről másképpen gondolkodni és új, kreatív megoldásokat találjanak. A tapasztalataik szerint ehhez nem szükséges és nem is érdemes az adott problémát vagy annak okait feltárni, sokkal célravezetőbb, ha az ügyfeleket arról kérdezik, mit szeretnének elérni, mit szeretnének a jelenlegi helyzet helyett. A hozzájuk fordulók segítésében tehát áttették a hangsúlyt a problémákról a megoldásokra. Ahelyett, hogy a kliens a probléma megoldásán dolgozna, pontról pontra elképzeli a saját megváltozott viselkedését, a számára fontos személyek reakcióját erre a megváltozott viselkedésre. A megoldásközpontú szemlélet fontos jellemzője, hogy a meglévő kompetenciákra, erősségekre épít és folyamatosan elismeri a haladás bármilyen látható jelét. Az ember figyelmét arra irányítja, ami már most jól működik. Ezzel segít tudatosítani, mitől működnek jól a dolgok és hogyan tudja a már jól működő készségeit, tudását a jövőben többet, máshol, máshogyan is alkalmazni.

 “A problémáról való beszélgetés problémákat szül, a megoldásról való beszélgetés megoldásokat hoz.” (Steve de Shazer)

Comments are closed.